פרופ' שמואל טריגנו המדינה היהודית מעבר לנורמליות




פרופ' שמואל טריגנו
המדינה היהודית
מעבר לנורמליות

המהדורה העברית רואה אור בתמיכת עמותת 'דיאלוגיה'
מתוך ראיון שנתן פרופ' שמואל טריגנו ל'ישראל היום' וציין בו משפט מפתח שהוא הבסיס לספרו 'המדינה היהודית מעבר לנורמליות.'
"בעוד היהודי תופס את עצמו כ'נורמלי', העולם רואה רק את הא-נורמליות שלו."
ספרו של טריגנו נוגע במהותו של העם היהודי לצד בעיותיו הקיומיות והדרך המפותלת שעבר כעם. בצורה חכמה ומפורטת מבאר המחבר את משנתו בקשר לעם היהודי מבחינות רבות. לצד דת, שואה, פוליטיקה רבת מימדים, ציונות ועוד מתמודד העם היהודי מול אויבים רבים מסביב ושאלות קיומיות רבות.
בימים קשים אלו בהם מתמודד העולם עם מגיפת הקורונה וכל מה שהכרנו עד כה משתנה והופך להיות צבוע בצבעים שחורים ונוגים מתאר טריגנו בספרו את אתגר הדמוקרטיה מול הקורונה המתפשטת ולובשת צורה. כאשר בכל מדינה קמו מומחים שלא נבחרו בשום צורה להנהיג והם ממקסמים אליהם את העם והם לא מפוקחים בשום דרך וצורה. כל זה יוצר פרדוקס מכיוון שזה מחליש את השלטון ומאדיר כוחות אחרים במדינה. כל זאת ועוד יצרה הקורונה שיש לה פן רוחני עמוק מעבר לתחלואה המוכחת שלה.
"הציונות ביקשה להפוך את העם היהודי לעם ככל העמים.
מה פירושה של ה"נורמליזציה" שהיא ביקשה להגשים, אם לא התנתקות מהעבר, התעלמות מהיסטוריה בת 3,000 שנה ומציוויליזציה שהעניקה לעולם את המונותיאיזם?
מעבר להצלחה המופתית של בניית מדינה, האם נהיינו ל"נורמלים"?
ההוכחה הטובה ביותר לכֶשֶל הציונות מבחינה זו היא שמדינת ישראל איננה נחשבת למדינה נורמלית בעיני אומות העולם, והיא נהפכה למטרה לחיצי אויביה. כֶּשֶׁל זה בזירה הבין־לאומית מוסיף ומכביד על משבר הזהות שקורע את העם היהודי.
החברה הישראלית עומדת על פרשת דרכים: שאלת המרכיב היהודי בתוכה לא הגיע לביטוי מוסכם על כל חלקי החברה הישראלית, כמו כן, עדיין עומדת על כף המאזניים הלגיטימיות של עם עתיק יומין ומדינתו בקרב אומות העולם. במקום שישראל תשתמט מאישיותה הנצחית, עליה לחדש אותה במלוא ריבונותה כדי להיענות לאתגר של עידן חדש."




פרופ' שמואל טריגנו, סוציולוג ופילוסוף יהודי-צרפתי, מייסד וראש האוניברסיטה העממית המשודרת ללימודי היהדות. פרופ' אמריטוס לסוציולוגיה של הדת ולסוציולוגיה של הדעת ושל הפוליטיקה באוניברסיטת פריז. בוגר החוג למדעי המדינה של האוניברסיטה העברית. חוקר את חידת המודרניות ואת מהות היהדות ביחס למימד הפוליטי של העולם.
פרופ' טריגנו הקים וייסד מספר מוסדות וכתבי עת בפריז. את 'המכללה ללימודי היהדות של ארגון כי"ח ו'המכון לחקר העם היהודי' וייסד וערך שני כתבי עת (פרדס וקונטרוברסיה).
מייסד שותף של עמותת 'דיאלוגיה' בישראל.
חיבר 25 ספרים במגוון תחומים (פילוסופיה פוליטית, היסטוריה, סוציולוגיה, מטאפיזיקה) רובם ככולם מוקדשים ליהדות.
בין ספריו שתורגמו לעברית: האידיאל הדמוקרטי במבחן השואה (מכון בן גוריון, 2009); גבולות אושוויץ, נזקי חובת הזיכרון (רסלינג, 2016); סוף היהדות בארצות האסלאם (כרמל, 2018).

פרופ' טריגנו פיתח שיטה המקשרת בין חקר המחשבה היהודית והעולם היהודי למטאפיזיקה, לפילוסופיה הפוליטית ולמדעי החברה. משילוב זה בין מחקר ספקולטיבי ואקדמאי, הגיע לתובנות מקוריות.
הרבה לעסוק ולהרצות על המשבר הקיומי ועתידה של יהדות צרפת, לאור האנטישמיות הגואה.
פרופ' טריגנו יליד אלג'יריה 1948. בעקבות פרעות באלג'יריה ברח בגיל 14 יחד עם כל משפחתו בבהילות ובחוסר כל, לצרפת.
מתגורר כיום בישראל.
הוצאת כרמל/ תרגם מצרפתית: אבנר להב/ עריכה לשונית: תלמה פרויד/ 211 עמודים 2020.


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הצוק הרגשי מאת שרית דן

אהבת שרה מאת יואל דרוקר

דרך ארץ בדרך לאינסוף מאת גבריאל פולונסקי