מסיפורי חבלי הקליטה בשנות ה- 50 מאת אריה רייזל

 

מסיפורי חבלי הקליטה בשנות ה- 50 מאת אריה רייזל



ספר זיכרונות מרתק, שרובו שאוב מימים שעברו מן העולם מנקודת מבטו של הילד שהיה דאז, מחבר הספר אריה רייזל.

"הספר "מסיפורי חבלי הקליטה בשנות ה- 50" מאת אריה רייזל, מבטא סיפורים מנקודת מבטו של ילד, שתחילה גדל במעברה וכעבור זמן - בשיכונים סטנדרטיים בעיירת העולים. מטבע הדברים, המציאות המתוארת אינה מציאות אובייקטיבית או מציאות בעיניו של מבוגר, ועם זאת, תושבי עיירות עולים אחרות יכולים למצוא נקודות דמיון בינה ובין מה שקרה בעיירות העולים שלהם. כיום העולים דאז מהווים את עמוד השדרה המרכזי של הציבוריות הישראלית בכל התחומים, וכדאי להתרשם משורשיה. גם אם נעשים ניסיונות של ממש לגמד את חלקם של ה"עולים החדשים" לשעבר בציבוריות הישראלית על ידי כינויים והדבקת סטיגמות, כמו "פריפריה", "ישראל השנייה" ועוד, על כולנו לזכור כי העולים דאז הם ישראל הראשונה דהיום."

עו"ד אריה רייזל: "טירת הכרמל, עיירת העולים, שוכנת כ- 10 קילומטרים דרומית לחיפה. בראשיתה הייתה כפר ערבי ושמו טירה, שננטש ב- 1948. הכפר היה גדול ובעל מבנים רבים, והוקף במטעי זית רבים, שמהם התפרנסו התושבים הערבים. תחילה שוכנו העולים בכפר הערבי עצמו, אולם משרבו העולים הוקמה עבורם בין עצי הזית מעברה גדולה, ובה בדונים (מבנה דמוי צריף עשוי בד) ומבני עץ קטנים. לא ידוע כיצד הוחלט היכן לשכן את העולים - מי לבדונים ומי למבני העץ, אולם העולים ששוכנו במעברה הגיעו מכל קצווי תבל: כשני שלישים מהם הגיעו ממדינות ערב, והיתר הגיעו מאירופה,

"ניצולי שואה. העולים חיו זה לצד זה במעברה בהרמוניה, והתפרנסו מעבודה בעיר חיפה הסמוכה, מהקמת מבני מגורים חדשים בין מטעי טירה וכן מעבודה במחנות הצבא שהקיפו את טירה. פרנסה הייתה בשפע, וגם שירותי התחבורה היו יעילים. במרוצת השנים, עד תחילת שנות השישים, פונתה המעברה והעולים שוכנו בשיכונים סטנדרטיים שנבנו בטירה. העיירה החלה לסבול מסטיגמה שלילית, שעל פיה תושביה עוסקים בעבריינות, ואף שלא היה בכך אמת, הסטיגמה הסבה נזק רב. בעלי האמצעים עזבו את טירה, ואחרים לא באו להשתכן בה. מחירי הדירות היו בשפל במשך עשרות שנים, ואט-אט אכלסו את טירה רוב בולט של יוצאי ספרד. טירת כרמל הייתה ונשארה הומוגנית בהרכב אוכלוסייתה, וזמן רב חלף בטרם השתחררה מהסטיגמה שדבקה בה והייתה לעיר מבוקשת.

"הספר הזה נכתב מנקודת מבטי, ילד שזו הייתה מציאות חייו ושהתבונן בעולם במבט אופטימי. כמובן, לא כל הדברים התרחשו כפי שתיארתי אותם לעצמי. בהצגת העובדות והדמויות השתמשתי
בכוונה תחילה בשמות בדויים, כדי שאיש לא יזהה את עצמו בספר או ייפגע חלילה. כמו כן, כמה סיפורים קצרים שלא התרחשו בטירה מצאו דרכם לקובץ זה. סיפורי טירת הכרמל משקפים סיפורים רבים שהתרחשו בעיירות עולים אחרות. אני מקווה שתפיקו תועלת מאוסף הסיפורים ובעיקר שתיהנו ממנו".

הוצאת ספרי ניב/ עריכה: גילי תל אורן/ הפקה ועיצוב גרפי: ספרי ניב/ עימוד ועיצוב הכריכה: נטלי  קלוג סטודיו לעיצוב גרפי/ 84 עמודים 2020.

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הצוק הרגשי מאת שרית דן

אהבת שרה מאת יואל דרוקר

דרך ארץ בדרך לאינסוף מאת גבריאל פולונסקי