דווקא אשכנזייה נחמדה מאת ד"ר עיינה פרידמן


דווקא אשכנזייה נחמדה מאת ד"ר עיינה פרידמן



סיפורה של איילה נפרש לעיני הקורא ומעניק לו הגיגים ונוסטלגיה במיטבה. גלריית טיפוסים מרתקת מאכלסת את הסיפור כשבראשם דמות ססגונית לא פחות מהם איילה, שמרכיבי אישיותה וחייה נושקים לחיי מחברת הספר עיינה פרידמן ולא במקרה כנראה. הגוונים מהם עשוי הסיפור הוא בשלל צבעים ואין בו רגע דל. סיפור שמלא ביופי, במוסר ובעוולות החברה.

"דווקא אשכנזייה נחמדה" מאת  ד"ר עיינה פרידמן, הוא קובץ סיפורים אמיתי, נוגע ומרגש. הוא עוסק ברגישות כובשת ונוגעת ללב בנושאים כואבים כמו דעות קדומות, הטרדה מינית, שונות חברתית והתעללות בנשים ובילדים, אך גם בחמלה, מסירות וחום אנושי חוצה גבולות ודורות."

 

'איילה, אומנית רב תחומית, מספרת את סיפוריה לאורך ציוני דרך בחייה המקצועיים והאישיים: הילדות בחיפה בצל תקופת הצנע, החשיפה למתחים עדתיים בתקופת השירות הצבאי, החיים בירושלים על כל גווניה וניגודיה והמעבר לשכונה ותיקה ברמת גן שמנסה להתמודד עם שינויי הזמן. כל אלה פותחים בפניה של איילה צוהר להצצה אל המרקם החברתי בארץ על קיבוץ הגלויות שבו.'

 

''בין היתר, הספר נוגע בטראומת השואה המשפחתית והלאומית. בפרק "לא שוכחת ולא סולחת" מציגה המחברת את הדילמה שקיימת עדיין בקרב בני דור שני ושלישי לשואה בקשר ליחסים עם גרמניה והביקורים בה. האם יש מקום להתקדם ממשא הזיכרונות וחרדות הקשורים לשואה?

 

בסיפור "בשל חופן צימוקים", בפרק "כי אני שווה" ובפרק "עוד יום רגוע" מטפלת המחברת בתופעות של אלימות כנגד נשים וילדים והזנחה בחברה הישראלית.

 

בסיפור "ילדים של אנשים אחרים", אנו קוראים על מערכת נישואין חריגה, שמתרחשת לעיתים בחברה הישראלית. האם הביולוגית הפכה לכינור שני בהרכב המשפחתי, את בנותיה גידלה האישה הראשונה, ואילו היא באחרית ימיה מטפלת ומגדלת ילדים של אחרים בשכר. 

 

בסיפור "הכרת תודה מאוחרת", פוגשת נירית הרופאה את מורתה מהעבר, כשהיא על ערש דווי, שומרת עליה בלילה האחרון לחייה ומביעה את תודתה על שחיזקה את ידיה לעסוק ברפואה.

 

בסיפור "שלוש כפות עץ", מסכמת איילה את סדר החשיבות בחייה שנתנה לחפצים בעלי ערך רגשי בלבד, ולא לתכשיטים או חפצי בית אחרים.

 

בסיפור "לשמר חיים אבודים", עוסקת המחברת בעליבותה של הזיקנה, של הדילמה של בני המאושפזים - האם לנתקם ממכשירי ההנשמה, כשברור שאין כבר פעילות מוחית וגם על התמודדותם של רופאים עם דילמות מוסר אלה.

 

ד"ר עיינה פרידמן, ילידת חיפה שמתגוררת כיום ברמת גן, היא אומנית רב תחומית (פיסול, צילום, מיצב ומיצג) ואוצרת תערוכות אומנות שמתמקדות בעיקר בנושאים חברתיים. עד כה פרסמה שנים עשר ספרי ילדים, שעוסקים אף הם בנושאים חברתיים. "דווקא אשכנזייה נחמדה" הוא הרומן השני שלה למבוגרים אחרי "שיק פריז", שיצא אף הוא בהוצאת אוריון.

 

ד"ר עיינה פרידמן מספרת: "הספר מעלה אנקדוטות מחיי האישיים ומניסיוני בעיקר מתקופת הצבא, מהשיכון לזוגות צעירים בירושלים וכיום בעיר רמת גן. הסיפור "החיים ב'זום'", דן בהשתנות אורחות החיים בחודשים הארוכים מאז התפרצות המגיפה ובמחשבות שהטרידו - האם להמתין לעתיד יותר ברור ובהיר עם העבודות או להחליט על הפסקת תחום היצירה, שנראה תמיד בתקופות מלחמה כ'מיותר'".

 

הוצאת ספרי אוריון/ עריכה: עמיר שינקמן/ הפקה: אורלי לוי/ 158 עמודים 2021.

 

 

 

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הצוק הרגשי מאת שרית דן

אהבת שרה מאת יואל דרוקר

דרך ארץ בדרך לאינסוף מאת גבריאל פולונסקי