"פנים אחרות" מאת רונית לוינגר קוריאל עובדיה

 

"פנים אחרות" מאת רונית לוינגר קוריאל עובדיה

 


ספר שכבש את ליבם של כולנו כשעבר מיד ליד ביום הכיפורים. בני הבית שלא ממש קוראים ביומיום נשבו בקסמם של הסיפורים וקראו אותו בשקיקה. יש בסיפורים מהקסם האפל של החיים הלוקח את כולנו במסע פנימה והחוצה בכאב שאינו נגמר ובעדינות אין קץ.

 

"פנים אחרות" מאת רונית לוינגר קוריאל עובדיה, הוא קובץ סיפורים מקסים ומרגש, לקט סיפורים שמתבוננים פנימה, אל המקום בו נמצאים הפחדים והחרדות שלנו, המקום בו נמצאות שאלות שלא תמיד יש להן תשובות.

 

הסיפורים נוגעים בעצב הפתוח של אהבה, אימהות ואובדן, מדברים אל לב הקוראים ונשארים במחשבותיהם זמן רב לאחר הקריאה. הם מתרחשים בכל מקום ובשום מקום ומתארים בחמלה ובאהבת אדם את נקודות המפנה ומצבי הקיצון אותם כולנו עשויים לגלות.

 

'הסיפור בדרך לקדש ברנע מציג את סיפורן של שתי נשים. האחת מתקשה להביא פרי בטן וננטשת על ידי בעלה והקהילה שלה בדרום. השנייה בהיריון אסור, בורחת מהישוב בו היא גרה. המפגש ביניהן הוא מפגש בין תרבויות, בין דורות ובין מצב פיזי שונה של כל אחת מהן. לשתיהן חלומות משותפים שנפגשים בסופו של דבר עם המציאות שמפרידה ביניהן ומחזירה כל אחת לעולמה.

 

הסיפור דגים בהפתעה הוא סיפור שמתרחש בשני ממדים. מצד אחד אישה נבגדת שמאבדת את כבודה ואת הביטחון בעצמה ומצד שני סיפור ילדות על אבדן התמימות בחופשה במכמורת. למרות הקשר החזק בין השתיים, מסתבר שיש עוד סיפורים שלא סיפרו ויש גם סודות נוספים לא נודעו. הזיכרונות מובילים אותן לחיבור ביניהן ולמקום חדש.

 

בדרך לשדה התעופה הוא סיפור שמתאר את המסע לשדה התעופה לחופשת סקי משפחתית. הדמויות בסיפור מתוארות בהומור ובחיבה. האב, האם והילדים שכל אחד מהם הוא שונה ומיוחד מרכיבים יחד פאזל משעשע של משפחה. המכונית שבוגדת בהם ומעכבת אותם בדרך למטוס הנכסף, מציגה בפני הקורא את ההתמודדות שלהם בשעת משבר כל אחד וכולם יחד כדי להגיע לחופשה המיוחלת.

 

הסיפור דודה ויקטוריה הוא סיפור של נשים בעולם של חטאים אסורים וכניסה לגיל הבגרות והמיניות בתורכיה ובישראל. מסתבר שההבדל אינו כה גדול ולמרות פער הגילים והמעמד המשפחתי יש לנשים את אותן ההתלבטויות, אותם הפיתויים ואותם הסיכונים. יחסי הדודה והאחיינית עוברים שלב נוסף בקשר עם הבת המאומצת של הדודה, שמגיעה לאותו גיל וחיה את הלבטים במאבק למצוא את האני הפרטי שלה. היא יוצאת נשכרת מהקשר המשפחתי.

 

הספה האדומה הוא סיפור של רהיט ישן שמשתלט על חיי המשפחה. ההורים נגררים לשינה ממכרת שסוחפת אותם לחלומות משותפים שגורמים להם להזניח את חייהם ולהתרחק מהמציאות היום-יומית. עם הזמן הופכים החלומות למאיימים ומפחידים, אך הפרידה מהספה בלתי אפשרית כי היא גדולה מכדי שיוכלו להוציא אותה החוצה.

 

עד פה הוא סיפורה של אישה מוכה שבעלה מתעלל בה פיזית ונפשית. היא מוכנה לקבל הכול תמורת שקט וחיים טובים עם בעלה. היא לוקחת אחריות ומאשימה גם את עצמה במערכת היחסים ביניהם, אך לכל דבר מסתבר שיש גבול וכשהוא נחצה היא בוחרת בדרך שלה.

 

שוק ביום חמישי מתאר אהבה מאוחרת בצל הסככות של שוק מחנה יהודה, ריח הפירות וצבע הירקות מתבל את הסיפור בחושניות ובתשוקה לזוגיות ולאהבה גם שנראה שהכול כבר עבר  ונגמר. הגיבורים נאבקים לשמור על סודם ועל כבודם מול דעות קדומות ולחצים משפחתיים. הסיכוי לאושר מושך אותם הלאה ומעניק להם צבע של  תקווה בחייהם.

 

 

ד"ר רונית לוינגר קוריאל עובדיה, תושבת ירושלים, אימא לארבעה ילדים וסבתא לשישה נכדים. היא רופאת שיניים שמנהלת יחד עם בעלה את רשת המרפאות "עיניים - ד"ר לוינגר". רונית משלבת בחייה את כל העולמות. היא מציגה שלל דמויות מקוריות שנפגשות עם גורלן, ומוצאות פתרונות ויכולות ממקום בלתי צפוי, אם מתוכן או מהסובבים אותן. קולה הנוכח והמכיל עובר כחוט השני בסיפורים ומחבר אותם לחוויה אחת שלמה ויוצאת דופן, שהדמיון והמציאות נראים בה שונים, אך למעשה אינם רחוקים זה מזה.

 

ד"ר רונית לוינגר קוריאל עובדיה מספרת: "בכל סיפור שאני כותבת יש גרעין של אמת, משהו שקרה או ששמעתי שארע למישהו, בכל ספור גם הדמיוני ביותר יש נגיעה של חוויה אישית - איזה זרע שנזרע במקום ובזמן כלשהו, ונבט לסיפור. המרחק בין המציאות לדמיון משתנה בעוצמתו וברמת הדיוק שלו. זהו תהליך מדיטטיבי של כניסה פנימה ובה בעת יציאה החוצה. בסיפוריי אני מנסה לתת לקוראים חוויה. אני רוצה לקחת אותם לכמה דקות מעולמם הבטוח והשגור למקום חדש, לזמן שונה בו יתרגשו ויגלו  את הפנים אחרות שלהם".

 

הוצאת אוריון/ עריכה: שחר בוגנים/ עיצוב העטיפה: psycat/ ציור העטיפה: אלי לוינגר/ הפקה: אורלי לוי/ 198 עמודים 2021.

 

 

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הצוק הרגשי מאת שרית דן

הרפתקאותיו של קטינקא הציפור מאת רפי האפט

אהבת שרה מאת יואל דרוקר