פנגיאה / גילה ג. שחר

 

פנגיאה / גילה ג. שחר

 


השואה היא נושא כאוב שלנצח כעם, נסחוב איתנו. ועכשיו כשמתפרסמים בתקשורת המראות הקשים באירופה כשרוסיה נלחמת עד זוב דם באוקראינה והעולם עומד ושותק נצרבים בדפי ההיסטוריה הקשיים והעוולות שנעשים לאחר.

'יותר מכל הסיפורים שנהג מרקוס לספר לשלושת בניו, הלהיב את דמיונם הסיפור על פנגיאה, אותה יבשת קדומה, שלמה ורבת הוד, שרעש גדול, עלה לפתע יום אחד מתוך קרביה, ביתר את חלקיה, והרחיק אותם זה מזה.'

 

'מרקוס ובניו הם חלק ממשפחה יהודית שאחר תהליכי בנייתה והתפרקותה עוקב הספר שראשיתו בשלהי המאה ה 19, וסופו במחצית הראשונה של המאה ה 20. על רקע אירועים היסטוריים משתנים (ביניהם מלחמות העולם הראשונה והשנייה), בתיאורים קצרים ונוקבים, פורש הספר תמונה אחר תמונה, את עולמם האישי והאינטימי של גיבוריו שמרחב חייהם נע מוונציה עד זקופנה, מפראג עד פרוג'ה, מנובי-טארג עד פלאשוב ומאוטהאוזן וממונטה קסינו עד ברגן בלזן.'

 

המראות והפרטים הקשים המתוארים בספר הם אמת עבור משפחתה אחת והם רווים בדיאלוגים ובדמויות שונות פרי דמיונה של המחברת.

 

מי יחיה, מי ימות, מי בקיצו ,ומי לא בקיצו.

הספר מבוסס על תחקיר משפחתי, חומרי ארכיון, ספרים, עדויות, כתבות ומחקרים ועל עדותו של אביה במשפטו של הקצין הנאצי ויסמן שהתקיים בגרמניה, בעיר פרייברג בשנת 1965.

סבה וסבתה של גילה ג. שחר, מרקוס וג'יזה גינסברג, היו בין 111 האנשים שנרצחו בבית הקברות היהודי בנובי-טארג ע"י אותו קצין נאצי.

 

 

פנגיאה הוא ספר הפרוזה הראשון של גילה ג. שחר, קדמו לו שני ספרי עיון:

שעור קולנוע, האגדה הקולנועית, היבט עיוני-חינוכי-טיפולי, הוצאת אח בע"מ. (1996)

מילים מתכוונות: תבניות כתיבה ככלי לפיתוח חשיבה יצירתית, מכון מופת, בית ספר למחקר ופיתוח תכניות בהכשרת עובדי חינוך והוראה במכללות. (2005)

וספר שירה לילדים, דֹם שתיקה, הוצאת עקד. (1977)

 

 

מתוך האפילוג

"השאלות ששאלתי את אבי נותרו ללא מענה, כמו אמהות ואבות אחרים שבאו לכאן אחרי "המלחמה ההיא", בחר גם אבי בשתיקה ודבק בה עד יומו האחרון.

את מה שאבי לא סיפר, סיפרה סטשה אמי, ואת מה שאמי לא סיפרה, סיפרו דודות ודודים, בני עיר וחברים. הסיפורים הולידו געגועים, והגעגועים חיפשו כתובת, סימן, רמז.

בתוך ערימות של דפי עדות, ספרי זיכרון, פנקסי קהילות, ספרי היסטוריה וסרטים דוקומנטריים, חיפשתי את אשר אבד, את קורות בתיהם של בני משפחתי – גינסברג, דוידוביץ, דמייני וזילברינג. ככל שהרחקתי לכת, כך הם התקרבו אליי, וככל שהעמקתי חקור, כך התרחבו בתוכי סיפורי חייהם, עד שהתערבבה שמחתם בשמחתי, וצערם בצערי, ומחשבותיהם במחשבתי, וקולם בקולי, וכתבתי."

 

הספר כתוב בצורה מדויקת וכשרונית והדמויות שבה עמוקות ושובות לב!

גילה שחר – הערות ביוגרפיות

ילידת 1950, חיפה

ביבליותרפיסטית ומרצה לקולנוע. בוגרת תואר ראשון בפילוסופיה וספרות עברית, תואר שני בקולנוע, ספרות עברית וביבליותרפיה - אוניברסיטת חיפה בשילוב אוניברסיטת תל אביב, ותואר שלישי בחינוך לאומנות - Columbia Pacific University.

בשנים 1977-1984 הרצתה וריכזה פרויקט חינוך בסינמטק חיפה.

בשנים 1985-2017 הרצתה במכללה האקדמית אורנים, במכללה האקדמית גורדון ובסמינר הקיבוצים.

בשנים 2013-1977 (16 שנים)  שמשה כלקטורית ושופטת בפסטיבל הסרטים של חיפה.

החל מ -2017, לאחר יציאה לגמלאות ועד היום,  מדריכה ומנחת קבוצות כתיבה וביבליותרפיה.

הוצאת כרמל ירושלים/ עריכה לשונית: בני מזרחי/ הציור שעל העטיפה: מיכאל גרוס/ עיצוב העטיפה: יעל בר-דיין/ 198 עמודים 2021.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הצוק הרגשי מאת שרית דן

אהבת שרה מאת יואל דרוקר

דרך ארץ בדרך לאינסוף מאת גבריאל פולונסקי