ובכל זאת מתלקח האור / צפורה הלר-אלאור מבחר שירים 2022-1940

 

ובכל זאת מתלקח האור / צפורה הלר-אלאור
מבחר שירים 2022-1940

 


סיפור חייה של צפורה מחברת הספר, משתקף באהבה מבעד לעיני משפחתה ואוהביה. אישה נדירה ומוכשרת מאוד שכתבה עם השנים המון שירים נוגעים ומכשפים ממש. בחירתה לחיות בגפה את החיים האלו מכמיר לב. 'ובכל זאת מתלקח האור' הינו אסופת שירה חלק קטן מרבבות שירים ומשמונה עשורים של מלאכת כתיבה רצופה ומאלפת. כינוייה של צפורה היה פלינה כינוי הנעוץ בסיפור במבי אותו סיפרה לילדים עליהם שמרה. פלינה הייתה אמו של במבי ומאז דבק בה הכינוי. פלינה הייתה היחדיה מבין חמש בנות הלר שבחרה לא להתחתן ולהביא ילדים לעולם בניגוד לאחיותיה שנישאו והקימו משפחות. לאביה אהובה היא כותבת שירים נוגים מתוך געגועים.
אבי מהלך בסמטאות העיר
במלכות.
ההרים הדום לרגליו
בבית הכנסת מאירים מעינות מעיניו.
חלומות בתלמי מצחו.
אני צופה בם ועוטה
אד דק. אדמה צחקה
לי, להד פסיעות רגליו.
אין פלא שברחובות בטון
אני במדבר בלעדיו.
אביה של צפורה הרב ז' הלר ראש ישיבת חתם סופר רידב"ז בצפת

 

"האם ייתכן שבתוך כל הזרמים שהשירה נשטפת בהם יקום משורר שהוא אי בפני עצמו? הפגישה  עם שיריה של צפורה מוכיחה שאכן כן הוא."                                                              נורית זרחי

 

"לצפורה הלר קול משלה; קול אינטימי, קאמרי, כמעט חרישי לעיתים, אבל הוא ייחודי לגמרי, אינו דומה לשירת בני דורה הנודעים (גורי, עמיחי) ואינו שותף לחוויית השייכות של בני דורה למסע ההירואי של דורם..."                                                                                            אריאל הירשפלד

 

 

 

ובכל זאת מתלקח האור יוצא לאור ליום הולדתה ה-96 של המשוררת צפורה הלר, בשמה הספרותי צפורה הלר-אלאור.

 

ספרה הראשון, שירי מדבר ונחש ראה אור בהוצאת מחברות לספרות בשנת 1965. וזכה לשבחי הביקורת וקהילת השירה. שיריה הראשונים זכו לברכתם של ש"י עגנון, אברהם שלונסקי ולאה גולדברג.

ספרה השני, צפת עיר ההר והאור, יצא בהוצאת טרקלין בשנת 1983 לדממת תגובות, לעלבונה ולהסתגרותה.

 

מאז כתבה הלר רבבות שירים שמעולם לא פורסמו. שירים אלה נמצאו בשנת 2020 בדירתה אשר בתל-אביב והם מוינו ונערכו בשיתוף פעולה מלא עימה לצורך הוצאת הספר הזה, הכולל כ-200 ממיטב שיריה בשמונה עשורי כתיבה.

 

"ובכל זאת מתלקח האור" מכיל גם רשימה על שירתה מאת הסופרת והמשוררת נורית זרחי ואחרית דבר מאת פרופ' אריאל הירשפלד; ממואר על סיפור חייה האניגמטי מאת אחיינה, במאי הקולנוע רנן שור; בספר תצלומי מכתבים שקיבלה הלר במשך השנים מש"י עגנון, אברהם שלונסקי ולאה גולדברג וממואר של הלר עצמה על פגישה בלתי נשכחת עם גולדברג.

 

 

צפורה הלר נולדה בשנת 1925, דור חמישי בצפת למשפחה דתית-לאומית. אביה, הרב אברהם זיֵידֶה הלר,  היה ראש ישיבה ובעל "אות ההגנה" על פעילותו במלחמת תש"ח.

 

היא למדה בבית הספר העממי המזרחי בצפת, בסמינר לוינסקי בתל אביב ובתיכון בית הכרם בירושלים.  באמצע שנות ה-40 למדה מדעי היהדות ופילולוגיה קלאסית באוניברסיטה העברית. לאחר מלחמת העצמאות החלה לפרסם משיריה בכתבי העת המרכזיים של התקופה. תוך כך, עבדה במשרד מבקר המדינה בירושלים ואחר כך בתל אביב עד שנת 1975.

 

ועוד על צפורה הלר בויקיפדיה:

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A6%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%94_%D7%94%D7%9C%D7%A8


הוצאות לאור: שור-הלר וליריקה/ בעריכת: ציגלר, רנן שור/ עורכות השירה: נעה שחם, מירלה משה-אלבו/ עיצוב הספר: דוד מוסקוביץ / דוד ויוסף/ הצילומים שעל העטיפה: תמר קרוון/ 245 עמודים 2022.

 

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הצוק הרגשי מאת שרית דן

אהבת שרה מאת יואל דרוקר

דרך ארץ בדרך לאינסוף מאת גבריאל פולונסקי