היבטים בבטיחות הטיפול וניהול סיכונים במערכת הבריאות מאת רחלי מגנזי, דנה ארד ולימור כהן אשכנזי

 

היבטים בבטיחות הטיפול וניהול סיכונים במערכת הבריאות מאת רחלי מגנזי, דנה ארד ולימור כהן אשכנזי



ספר עיון מקיף ומרתק המציע דרך הסתכלות שונה על בטיחות וניהול סיכונים במערכת הבריאות בצורה מדויקת ורהוטה. לנוכח העובדה שמערכת הבריאות היא מערכת מאתגרת ומורכבת במיוחד, הספר חשוב מאין כמוהו.
ספר זה הוא פרי חלומן של שלוש הכותבות לאגד היבטים שונים של בטיחות טיפול וניהול סיכונים ברפואה'.

לצד פוטנציאל הריפוי וההטבה במצבו הרפואי של המטופל קיים סיכון לגרימת נזק.
במציאות זו, שבה פעילות מערכת הבריאות היא עתירת סיכונים מעצם טיבה, הדרך היעילה למנוע פגיעות במטופלים מחייבת זיהוי ומיפוי גורמי הסיכון ונקיטת פעולות התערבות לשיפור בטיחות הטיפול.

 

הספר "היבטים בבטיחות הטיפול וניהול סיכונים במערכת הבריאות" מאת רחלי מגנזי, דנה ארד ולימור כהן אשכנזי בהוצאת ספרי ניב, מציע הסתכלות רחבה על תחום בטיחות הטיפול וניהול הסיכונים ברפואה, על היבטיו השונים – תרבותיים, ניהוליים, משפטיים, כלכליים ועוד.
הספר מיועד לכל העוסקים בתחום מתפתח וחשוב זה הנהלות, צוותים מטפלים ולכל סטודנט שרוצה להרחיב ידיעותיו בתחום.

 

מערכת הבריאות היא אחת המערכות המורכבות והמאתגרות מבחינת היקפי ותחומי הפעילות הקיימים בה. מורכבות ואתגרי המערכת מחייבים את העושים במלאכה לנהל את הסיכונים שבעשייה ולהבטיח שמירה על בטיחות המטופלים והמטפלים. במהלך שני העשורים האחרונים עבר תחום ניהול סיכונים ובטיחות הטיפול מהפך משמעותי. לא עוד פררוגטיבה אם לעשות ניהול סיכונים בארגון אלא הבנה שארגון רפואי קטן כגדול אינו יכול לקיים עשייה קלינית ללא קיומו של מערך ניהול סיכונים – קליני, משפטי, כלכלי, ארגוני ועוד .השיח בנושא ניהול סיכונים ובטיחות הטיפול השתנה. כיום, השפה שגורה בפיהם של המטפלים. השיח התרחב אף מעבר לבטיחות טיפול, למושגים של תרבות, דרכים להערכה ומדידה האם במוסד הרפואי קיימת תרבות של בטיחות, תרבות שמאפשרת להבטיח את בטיחותו של המטופל המקבל טיפול רפואי וכן תרבות ארגונית אשר תומכת במטפל.

 

בספר זה הן מבקשות לתת לקורא סקירה להכרת תחום ניהול הסיכונים ובטיחות הטיפול ולהבנתו, כמו גם כלים נגישים שבהם יוכל להשתמש כגון מתודולוגיה לתחקיר אירוע רפואי, מודלים שונים לניהול סיכונים, סקרי סיכונים ועוד.

 

הספר כולל 13 פרקים הנוגעים במנעד רחב של תחומים והוא משלב דוגמאות מעולמות תוכן שונים כגון תעשייה, ביטוח, תעופה ובנקאות, מתוך מטרה לאפשר לקורא לקבל השראה מעולמות תוכן אלה וללמוד מניסיונם. הספר מיועד לכל העוסקים בתחום מתפתח וחשוב זה, הנהלות, צוותים מטפלים ולכל סטודנט שרוצה להרחיב ידיעותיו בנושא

 

הפרק הראשון: ניהול סיכונים סוקר את המטרה של תחום ניהול הסיכונים, ובכלל זה זיהוי גורמי הסיכון שעלולים לגרום להפסדים כלכליים לארגון, הערכת הגורמים והטיפול בהם על מנת לבטל, למנוע או לצמצם את ההפסדים.

 

הפרק השני: ניהול סיכונים ובטיחות הטיפול כחלק מתרבות ארגונית מציג את הפילוסופיה ואת הערכים של הארגון המבוססים על עמדות משותפות, אמונות, מנהגים וכללים כתובים ולא כתובים שפותחו לאורך זמן ושנחשבים לתקפים. הוא מפרט את הדרכים ואת השיטות להערכה ומדידה של תרבות ארגונית, להשפעתה ולחשיבותה בהטמעה ובשיתוף, בין השאר בנושא של דיווח על טעויות והתמודדות עם אירועים חריגים.

 

הפרק השלישי: דיווח על אירועים חריגים וסוגי אירועים סוקר את סוגי האירועים וכמעט אירועים.

 

הפרק הרביעי:  גילוי נאות, התנצלות והנפגע השני עוסק בחשיבות העצומה של שקיפות מול המטופל - גילוי נאות, העקרונות המנחים לשיחה זו עם המטופל ומשפחתו חרף החשש האפשרי להשלכות המשפטיות.

 

הפרק החמישי: השפעת התקשורת על בטיחות הטיפול וניהול הסיכונים ברפואה עוסק בתקשורת על היבטיה השונים - תקשורת פנים ארגונית וחוץ ארגונית וכן תקשורת בין מטפל למטופל.

 

הפרק השישי:  מודלים לניהול סיכונים - איכות ובטיחות  מתאר את המודלים הריאקטיביים כמו ניתוח סיבת שורש.

 

הפרק השביעי:  אחריות מקצועית ברפואה - רשלנות רפואית עוסק בהיבטים המשפטיים של עוולת הרשלנות על פי פקודת הנזיקין.

 

הפרק השמיני: חוק זכויות החולה - במבט קדימה מפרט את עיקרי חוק זכויות החולה לצד האתגרים ביישומו.

 

הפרק התשיעי: היבטים כלכליים של ניהול סיכונים ובטיחות הטיפול מציג את המשמעויות הכלכליות של פגיעה במטופלים.

 

הפרק העשירי: הטמעת טכנולוגיות רפואיות - נכתב על ידי אלי קרקו ומתאר את חשיבותה של הטמעת טכנולוגיות רפואיות לצמצום טעויות במערכת הבריאות, את השלבים להטמעת טכנולוגיות רפואיות ואת הדרכים לגיוס הנהלת המרכז הרפואי והצוותים הרפואיים להטמעת התהליך.

 

פרק אחד-עשר:  בטיחות וניהול סיכונים של הטיפול התרופתי במוסדות רפואיים - נכתב על ידי ד"ר אופיר לבון, והוא מספק מגוון רחב של טעויות בתחום הפארמה בשילוב סקירת ספרות מרתקת, תוך שילוב כלים שיאפשרו צמצום התופעה משלב האחסון ועד לשלב מתן התרופה. עוד מפורטות בפרק דרכים להערכת טעויות תרופתיות והמלצות להפחתת טעויות בטיפול התרופתי.

 

פרק שנים-עשר: רפואה מרחוק - סיכונים וסיכויים - נכתב על ידי ד"ר פוריה שחף ומציג מחד הזדמנויות ומאידך אתגרים שונים בשימוש ברפואה מרחוק. הפרק מתייחס לאתגרים אפשריים בעת מתן טיפול מרחוק כגון זיהוי המטופל, שמירה על סודיות רפואית, היעדר בדיקה גופנית, תקשורת, חשיבותה של הרשומה רפואית ברפואה מרחוק, שמירה על רצף טיפולי ומתן אבחנה.

 

פרק שלושה-עשר: בטיחות הטיפול וניהול סיכונים בעת משבר - לצד עומסים חסרי תקדים שמערכת הבריאות נאלצה להתמודד עימם בתקופת הפנדמיה, מוצגות ההשלכות על איכות ובטיחות הטיפול בהיבטים שונים תוך שימת דגש על הצרכים המתבקשים בתקופה המאתגרת, למשל חיזוק הארגון, חיזוק המטופלים, בני המשפחה ותושבי הקהילה, שיפור הטיפול הקליני, מזעור נזקים וניהול סיכונים וחיזוק והרחבת מערכות הלמידה.

 

מידע על הכותבות:

 

רחלי מגנזי  פרופסור בתוכנית לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בר אילן חוקרת ומומחית בתחום ניהול וקידום מדיניות בריאות וניהול סיכונים בארגוני בריאות. חברת דירקטוריון במספר ארגוני בריאות. בעלת תואר שני ושלישי בניהול מערכות בריאות. בוגרת השתלמויות בתחום איכות וניהול סיכונים וניתוחי עלות – תועלת באוניברסיטת הרווארד. בעברה חוקרת בכירה במכון גרטנר לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות בריאות. שירתה בחיל הרפואה בדרגת סגן אלוף.

דנה ארד  מובילה את קידום בטיחות הטיפול במוסדות הרפואיים ברמה הלאומית ומנהלת את המערך לבטיחות הטיפול במשרד הבריאות. מובילה פרויקטים לאומיים לשיפור איכות הטיפול ובטיחותו, להעצמת המטופל ולשיתופו בטיפול הרפואי. מרכזת את לימודי התעודה "חדשנות בבטיחות הטיפול". מקדמת מחקרים בבטיחות הטיפול ומרצה בנושא. בעלת תואר ראשון בסיעוד מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני במומחיות קלינית בטיפול נמרץ מאוניברסיטת NYU ודוקטורנטית למנהל מערכות בריאות באוניברסיטת בר אילן.

 

לימור כהן אשכנזי מנהלת היחידה לניהול סיכונים ברפואה בחברת ענבל בשש עשרה השנים האחרונות. עורכת דין ויועצת ארגונית, בעלת תואר שני במשפט ובריאות מאוניברסיטת חיפה. פועלת לקידום תחום בטיחות הטיפול וניהול הסיכונים ברפואה במערכת הבריאות. מנהלת את
בית ספר "מבט" להכשרת צוותים רפואיים, סיעודיים ופרא רפואיים. מרצה בארגוני בריאות, במוסדות אקדמיים ובכנסים בארץ ובעולם. בעברה ייצגה ארגוני בריאות בתחום אחריות מקצועית ברפואה לרבות צוותים מטפלים.

 

הוצאת ספרי ניב/ עריכה ספרותית: יפעת קלוגר/ עריכה לשונית: גילי תל-אורן/ עיצוב כריכה: רוני קביליס/ איור כריכה: רחלי בן זאב/ הפקה וגרפיקה: ספרי ניב/ 306 עמודים 2023.

 

 

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הצוק הרגשי מאת שרית דן

אהבת שרה מאת יואל דרוקר

דרך ארץ בדרך לאינסוף מאת גבריאל פולונסקי