למי קראת משתמש? מאת ד"ר נירית גביש

 

למי קראת משתמש? מאת ד"ר נירית גביש

איך להיות משתמש חכם בעולם של טכנולוגיות מתקדמות



ספר קצר קליט ובהיר המשלב בתוכו את סיפורה האישי של המחברת ואיך התגלגלה לתחום. הטכנולוגיה בימינו עצומה וחשובה לאין ערוך. היא נמצאת בכל מקום ומתפתחת כל הזמן. אני רואה לצערי אנשים מבוגרים שמתקשים להתחבר לטכנולוגיה ומפסידים המון לדעתי. הקדמה נמצאת כאן והיא תישאר תתעצם ותתפתח כל הזמן. מה שברור ונהיר לצעירים ובא בהחלקה והקלקה קלה, קשה מאוד לאנשים בוגרים שלא השכילו ללמוד להתחבר ולהתקדם. בספר מידע יקר ערך על השימוש בטכנולוגיה לצד רכישת כישורים לתפעול נכון של המערכות.

מהי הסיבה שבגללה אנחנו לא מאמינים לווייז, למרות שברוב המקרים הוא יכול לחסוך לנו זמן יקר (טוב, אולי לא בחודשים האחרונים, למי שגר בצפון, אבל בדרך כלל)? האם אנחנו יכולים להיות בכמה עולמות בו זמנית ומה זה עושה לגמישות המנטלית שלנו? שעון לריצה – מועיל או מזיק לנו? ואיך לעזור לעובדים בארגון להסתגל למערכת חדשה?

"למי קראת משתמש?" מאת ד"ר נירית גביש, בהוצאת ספרי ניב, הוא ספר עיון מרתק ומעניין שמיועד לכולנו - המשתמשים. אנחנו מוקפים במערכות טכנולוגיות בהן אנו משתמשים באופן יום־יומי - הטלפון הסלולרי שלנו, המחשב הנייד, אתר האינטרנט של המכולת, פנגו, מעלית, האוטו שלנו, מערכת מציאות מדומה או מכונה במפעל, אבל האם המערכות הטכנולוגיות מותאמות לנו המשתמשים? כפי הנראה שלא כל-כך. לפעמים מתכנני המערכות לא מצליחים לתכנן מערכת יעילה וקלה לתפעול בעבורנו, לעיתים אנחנו בעצמנו לא משתמשים במערכת בצורה מספיק טובה בגלל דעות קדומות ואמונות מוטעות.

בספר זה תמצאו עצות והנחיות מעשיות כיצד להשתמש במערכות הכי טוב ואיך לא ליפול לבורות שכָּרו לנו מתכנני המערכות או שאנחנו בעצמנו כרינו מבלי דעת.

נלמד באמצעות הספר כי בכוחנו לזהות את המרכיבים המזיקים שהוכנסו למערכת שלא במכוון באמונה תמימה של המפתחים שהדבר ישרת את המשתמשים, נזהה דעות קדומות, ידע ואמונות שהושתלו בנו ומפריעים לנו להשתמש במערכת בצורה טובה ונדע לשלוט בהם כך שיסייעו לנו להפיק את המיטב בעבורנו.

פעמים רבות אנחנו לא מנצלים מספיק את היכולות של המערכות כדי לשפר את חיינו. אנחנו יכולים לחיות חיים יותר נוחים, להתנהל בצורה יותר יעילה, להצליח יותר במשימות שלנו ולהתקדם ולרכוש כישורים חדשים אם רק נדע כיצד להשתמש בטכנולוגיות בצורה המתאימה.

ד"ר נירית גביש היא חוקרת ומרצה בעלת עשרות שנות ניסיון בתחומי הנדסת גורמי אנוש וחוויית המשתמש. נירית חברת סגל במכללה האקדמית להנדסה "בראודה" בכרמיאל ועמיתת הוראה בטכניון.

ד"ר נירית גביש: "לאחר יותר מ-20 שנה בהן אני חוקרת ומרצה בתחומי הנדסת גורמי אנוש וחווית המשתמש רציתי לשתף אתכם בממצאים המרתקים של המחקר המדעי שיכולים לסייע לנו להיות משתמשים חכמים בעולם של טכנולוגיות מתקדמות. מסתבר שהאינטואיציה שלנו לא תמיד עובדת! כאן המחקר בא לעזרתנו ומספק לנו תובנות לגבי השגיאות ששוגים מתכנני המערכות וגם אנחנו ואיך נכון וכדאי לנו להשתמש במערכות טכנולוגיות".

"בחרתי להציג מספר סוגיות מרכזיות של שימוש נכון במערכות שרלבנטיות לכולנו. אני מציגה בספר את השאלה איך להשתמש במידע שמקבלים מהמערכות בצורה שתעזור לנו גם לתפעל את המערכות וגם לרכוש כישורים שונים. הוא עוסק בנושא שימוש נכון במודלים מנטליים שהם הייצוגים של המערכת שנבנים בראשו של המשתמש ­­– מה שאנחנו חושבים על המערכת שאנחנו עובדים איתה והנחות שגויות שאנחנו מגיעים איתן מראש ושמפריעות לנו בשימוש במערכת. בספר אני מציגה את האופן בו אנחנו משתמשים במערכות כדי לקבל החלטות – האם אנחנו נותנים מספיק אמון במערכות ובהמלצות שלהן או להפך, נותנים יותר מדי אמון? וכן הוא עוסק בעולם חדש ומופלא, עולם שלא מוכר מספיק לרובנו, אך נמצא ממש מתחת לאף – מערכות מציאות מדומה, מציאות רבודה ווירטואליות רבודה על תכונותיהן המיוחדות".

הוצאת ספרי ניב/ עריכה ספרותית ולשונית: יונתן גבריאל/ עיצוב, כריכה ועימוד: נטלי קלוג/ סטודיו לעיצוב/ הפקה: ספר ניב/ 126 עמודים 2024.

 

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

צונאמי תזונמי מאת ד"ר מילי הראל רביב

סיפור משל בעל מוסר השכל מתגלגלים בצבעים מאת נירה ביידה

אהבת שרה מאת יואל דרוקר