מותו של המחבר מאת רות לורנד

 

מותו של המחבר מאת רות לורנד

 



ספר נפלא ויצירה קסומה היא 'מותו של המחבר'  ששוחרי הספרות והקריאה ייהנו מכל שורה בו. אהבה אפלטונית רבת שנים שורה בין הגיבורה לבין הסופר המבוגר ממנה בשנים רבות. אהבה שכולה כתיבה וספרות שהחוט המקשר ביניהם הוא מפגשים חטופים, מכתבים והערצה אינסופית בין הנערה והאישה לאחר מכן לבין הסופר המזדקן שהילך עליה קסם אינסופי והיה מושא למחשבות ולהמון תקוות שתחבה עמוק בעמקי ליבה ולא סיפרה לאיש.

 

האם אהבת הספרות נקטעה ב7.10?

שבועיים לפני השבת השחורה הופיע הספר, שיר הלל לכתיבה ולאהבה, אך בכל ההמולה והשנאה והמלחמה, היצירה נשכחה.

האם כבר הזמן לחזור אליה?

 

״... הייתי שואלת אם הוא כותב בעט או בעיפרון או במכונת כתיבה, ואם הוא מעשן כשהוא כותב, ואם הוא קם מוקדם בבוקר או כותב בשעות הלילה המאוחרות ומה קרה עם השירים שלו ואם שמר את המכתבים שכתב לדניאל, ומה שם הספר השלישי שלו ומה יהיה הספר הבא, והכי חשוב ודחוף כרגע: מהי הכתובת שלו בחיפה? הצלצול גאל אותי. נשארתי עומדת במסדרון והבטתי בו מתרחק בצעדים גדולים.״

 

בשכונה שוממת בשנות השישים, במשפחה תובענית שבה דפוסים יצוקים, גדלה נערה, שמוצאת מרחב לנפשה בספרים. יום אחד מגיע לכיתתה סופר, כדי לספר על תהליכי היצירה. הנערה המוקסמת כותבת לו מכתב, ומכאן ואילך נרקמת ביניהם ידידות בת עשרות שנים, הנמשכת עד למותו של הסופר. הקשרים ביניהם עוברים תהליכי התבגרות, פיכחון, הבנה ואהבה מיוחדת במינה.

 

ספר שהוא כולו חוכמה, פילוסופיה, אהבה, למילים והכתיבה בזמנים שבהם לא היינו מחוברים למסכים והייתה איטיות מסוימת ביחסים ועומק נפלא. דרך סיפורו של הסופר יונה מנסבך בסיפור והנערה שהייתה והוכיחה דבקות בו ובמה שהיה עבורה אנחנו נחשפים לסודות נחבאים בספרות ובמי שכותב אותם.

מותו של המחבר הוא סיפור על אהבת המילים והתבוננות במה שהן יודעות לעשות, רות לורנד יוצרת מסכת מופלאה של רגשות בעלילה שנפרשת בכתיבה רגישה וחכמה, ומתוך אהבה לשפה, לסופר ולספרות.

 

 

רות לורנד היא פרופסור (אמריטה) לפילוסופיה באוניברסיטת חיפה. היא פרסמה מחקרים על יופי, אמנות ופרשנות, ביניהם על טבעה של האמנות (1991), היופי בראי הפילוסופיה (2007), על פרשנות והבנה (2010), סדר ואי סדר כצורות של הכרה (2016). כמו כן היא פרסמה קובץ סיפורים מועד א' (1977), ושירים בקובץ שיעור במטפיזיקה (2008). ורומן בשם תחרה הונגרית (2018)

 

הוצאת פרדס/ עריכה: חיים פסח/ עיצוב הכריכה: קריסטינה מורדוכוביץ'/ צילום על הכריכה: רות לורנד/ 251 עמודים 2023.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

צונאמי תזונמי מאת ד"ר מילי הראל רביב

סיפור משל בעל מוסר השכל מתגלגלים בצבעים מאת נירה ביידה

אהבת שרה מאת יואל דרוקר