אדם גדול במגירה קטנה מאת רות פסדר

 


"אדם גדול במגירה קטנה" מאת רות פסדר הוא רומן רב־קולי עשיר ומדויק, המצליח לשלב בין סיפור אישי אינטימי לבין הקשר היסטורי־חברתי רחב, תוך יצירת חוויית קריאה סוחפת, רגישה ומעוררת מחשבה.

בלב העלילה ניצב נדב, בן הדור הרביעי לשואה, קצין משוחרר הניצב על סף יציאה ל"טיול הגדול" בדרום אמריקה  אותו טקס מעבר ישראלי מוכר. אלא שבניגוד לחבריו, נדב אינו מצליח להתנתק מן המטען הרגשי שהוא נושא עמו. במקום לברוח החוצה, הוא נמשך פנימה  אל מרחבי הנפש, אל זיכרונות העבר ואל שאלות זהות עמוקות שלא נותנות לו מנוח.

המסע של נדב נפרש בין נופי הארץ מירושלים ועד צפת, מקיבוץ ניר דוד ועד מרחבים שקטים ורוויי משמעות  אך עיקרו אינו גיאוגרפי אלא נפשי ותודעתי. במהלכו הוא פוגש את יוספה, דמות עדינה ומסתורית, שלבושה בטורקיז כמו נושאת עליה סימן של עולם פנימי עשיר וסיפור משפחתי מורכב. המפגש ביניהם הופך לציר מרכזי ברומן, ומאפשר דיאלוג בין־דורי עמוק, שבו מתקלפים בהדרגה שכבות של שתיקה, כאב וזיכרון.

פסדר מצליחה לשרטט דמויות מורכבות ואמינות, כאלו שאינן מתמסרות בקלות לקורא אלא דורשות הקשבה והתבוננות. השפה הקולחת והרגישה שלה יוצרת מרחב ספרותי שבו הפרטי והקולקטיבי שזורים זה בזה: סיפורם של נדב ויוספה הופך גם לסיפור רחב יותר על החברה הישראלית, על דור צעיר המחפש משמעות, שייכות והבנה בתוך מציאות רבת־קולות וסיפורים לא פתורים.

ייחודו של הספר טמון ביכולתו לגעת בעדינות בנושאים טעונים  זיכרון השואה, זהות ישראלית, קשר בין עבר להווה  מבלי לגלוש לפאתוס מיותר. במקום זאת, הוא מציע מבט מפוכח אך מלא חמלה, שמזמין את הקורא לעצור, להקשיב, ולבחון מחדש את המגירות הקטנות שבתוכן מסתתרים סיפורים גדולים.

זהו רומן שנשאר עם הקורא גם לאחר סיומו לא בזכות דרמה חיצונית סוערת, אלא בזכות העומק הרגשי והאנושי שהוא מצליח לעורר.

 

 

משולבים בו סיפור עם קשר היסטורי-חברתי. זה רומן ישראלי עשיר ומעמיק שמציג רוחב של החברה הארץ ישראלית מתוך מבט אינטימי של צעירים המחפשים משמעות. הדמיות בספר הינן מורכבות, אמינות ומעוררות הזדהות.

 

נדב דור רביעי לשואה, הוא קצין משוחרר שחולם על התחלה חדשה ובינתיים על המרחבים של דרום אמריקה. אבל משהו בתוכו מסרב להמשיך הלאה. בעוד חבריו מתכננים את "הטיול הגדול", הוא מוצא את עצמו נשאב למסע מסוג אחר לגמרי, מסע בסמטאות הנסתרות של הלב הישראלי.

 

בין ירושלים לצפת, בין השקט של קיבוץ ניר דוד, לרעש של הזיכרונות, נדב פוגש את יוספה, צעירה שקטה, לבושה בטורקיז, שנושאת עמה סיפור משפחתי מורכב. המסע בשבילי הארץ הופך למסע בשבילי הנפש: נדב ויוספה פותחים בשיח בין-דורי ומגלה שזיכרונות העבר שקולם לא נשמע עד כה, הם חלק בלתי נפרד מההווה.

 

בלב הרומן "אדם גדול במגירה קטנה" עומדת נעמי. אישה חזקה, דומיננטית, אך כזו מסוכסכת עם עברה. הכל התחיל שם. בחלל שנפער בילדות והפך בשתיקות, לצל שמלווה את חייה של נעמי כבוגרת, כאם וכסבתא. נדב ויוספה מחליטים לפצח את השתיקות הרועמות שעיצבו סיפורי חיים שלמים.

 

זהו רומן ארץ-ישראלי מלא חוכמת חיים ואופטימיות, הנע בין נופים מרהיבים שמתכתבים עם נפש הדמויות: מסמטאותיה המיסטיות של צפת, דרך מים הזכים של ניר דוד ועד חומות ירושלים.

 

"אדם גדול במגירה קטנה" הוא רומן הבוחן ביד אמן את הקשרים הנסתרים שבין זהות, כאב ואהבה. זהו סיפור על האומץ להביט בעבר בעיניים פקוחות ולמצוא בתוכו את השביל לחיים פשוטים ומשמעותיים יותר.

 

רות פסדר בספרה עוסקת באופן שבו צעירים בישראל מתמודדים עם הזיכרון הקולקטיבי של השואה, מלחמות ושכול. היא בוחנת כיצד העבר עובר מדור לדור ומעלה שאלות עמוקות אודות חיפוש עצמי וזהות. היא נוגעת במציאות בין אהבה לצלקות ובין ההתלבטויות לרצון, הקריאה בספר תשאיר בקורא תהודה שנמשכת הרבה אחרי העמוד האחרון.

 

רות פסדר גדלה בצרפת, עוסקת באומנות חזותית ובאוצרוּת תערוכות, מטפלת באומנות ובפסיכודרמה. לאחר שנים של עיסוק באוצרוּת וציור, גילתה בתקופת הקורונה קול כתיבה חדש. "אדם גדול במגירה קטנה", ספרה הראשון, הוא פרי אותו מעיין יצירתי, המשקף את אהבתהּ העמוקה לאדם לספרות ולאומנות.

 

הוצאת ספרי ניב/ עריכה: בת שבע ורדי/ עיצוב כריכה ועימוד: יעל טרנרודר/ הפקה ועיצוב גרפי: ספרי ניב/ 301 עמודים 2026.

 

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

צל של חלומות מאת דן אגם

היומנים של אווה מאת חוה כרמי

נבואה וגעגוע מאת לורן סגל כהן